23.4.07

Οι 7 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών

Προσφάτως έλαβα πρόσκληση για το νέο τότε παιχνίδι της μπλογκόσφαιρας, από τον Compiler... ήταν 1 Μαρτίου...!

Ε, τώρα πήρα την απόφαση να γράψω για τις 7 αγαπημένες μου ταινίες (αν και το παιχνίδι έχει κρυώσει), γιατί δεν μπορούσα να αφήσω τόσο κόσμο να αγωνιά και να περιμένει! Σε σχεδόν τυχαία σειρά λοιπόν...

1. Lola Rennt - Τρέξε Λόλα, τρέξε! (1998)
Η ταινία είναι επική! Και δε θα ήταν αυτό που είναι αν δεν ήταν Γερμανική! Είναι το απόλυτο Γερμανικό '90s! Την έχω δει 2 φορές στον κινηματογράφο και άλλες 6 τουλάχιστον σε βίντεο. Από την εισαγωγή (Der Mensch...) μέχρι τους τίτλους τέλους κουνιέσαι στην καρέκλα σου. Απαιτεί τουλάχιστον μεσαίου μεγέθους ηχοσύστημα.


2. The Sum of All Fears - Απόλυτος κίνδυνος (2002)
Μία από τις λίγες ταινίες που δείχνει τι ακριβώς θα γινόταν αν έσκαγε μια βόμβα σε γήπεδο μπέιζμπολ και οι Αμερικάνοι υποψιάζονταν τους Ρώσους και αντίστοιχα οι Ρώσοι πίστευαν ότι ήταν προβοκάτσια. Και, ναι, οι Ρώσοι μιλάνε Ρώσικα και όχι Αγγλικά με ρώσικη προφορά! Ο αγαπημένος μου σε όλη την ταινία είναι ο Ρώσος πράκτορας.


3. Citizen Kane - Πολίτης Κέιν (1941)
Οταν τελειώνει η ταινία δεν μπορείς παρά να απορήσεις πώς σκέφτηκε και υλοποίησε κατ' αυτόν τον τρόπο ο Orson Welles αυτήν την ταινία και εισέπραξε μόνο ένα από τα 9 Οσκαρ για τα οποία ήταν υποψήφια! Την είδα πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1997 στο σινέ Ναβαρίνο στην προβολή των 17.00. Ακόμα το θυμάμαι!


4. Shrek 2 (2004)
Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων σε άλλο επίπεδο! Επιτέλους, τέρμα στα παραμυθάκια της Disney!

5. L'Auberge Espagnole - Euroflirt (έλεος!) (2002)
Νεαρός Γάλλος πάει μέσω Erasmus για Master στη Βαρκελώνη και όταν φεύγει για εκεί λέει γαμώτο-που-με-στέλνετε τι-καλά-που-ήμουν-στη-Γαλλία άντε-να-πάω-να-τελειώνω. Οταν πρέπει να γυρίσει πια μόνιμα σπίτι του τα πάντα είναι διαφορετικα. Μια ταινία-tribute στα ωραία φοιτητικά χρόνια. Η ταινία που, όταν τελειώνει λες "ρε πούστη, τι έκανα εγώ όταν σπούδαζα;!". Συν το ότι είναι γυρισμένη στη Βαρκελώνη, οπότε λες "ρε πούστη, τι κάνω εγώ εδώ πέρα;!".


6. Dr. Strangelove - SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (1964)
Ρεσιτάλ του Cubrick και του Sellers! Παρανοϊκός διοικητής μονάδας της Αμερικάνικης Αεροπορίας στέλνει σήμα σε B52 να βομβαρδίσει βάσεις της ΕΣΣΔ, απειλώντας έτσι με αφανισμό την ανθρωπότητα. Βασίζεται σε "σοβαρό" βιβλίο ("Red Alert") το οποίο ο Cubrick έκρινε ότι θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο ως σενάριο σε μορφή μαύρης κωμωδίας. Η πιο μαύρη κωμωδία όλων των εποχών.


7. Θηλυκή Εταιρία (1999) - για καθαρά συναισθηματικούς λόγους.
Μεσήλικες γυναίκες, σύζυγοι μεγαλοπαραγόντων σε μικρή πόλη (εμπνευσμένη από τη Λάρισα αλλά γυρισμένη στην Πάτρα), περνούν τις ανιαρές ζωές τους ξενοπηδώντας, παίζοντας χαρτιά και πηγαίνοντας στο κομμωτήριο. Σεναριακώς απαίσια, αλλά την ταινία την είχα δει και κρατήσει σε βίντεο όσο σπούδαζα στην Αγγλία. Η Ελλάδα φαινόταν μια τόσο υπέροχη χώρα, ένα τόσο υπέροχο μπουρδέλο...! Στο 45' περίπου της ταινίας υπάρχει μια σκηνή στην οποία βλέπουμε τις 3 πρωταγωνίστριες της ταινίας, απόγευμα μεσοκαλόκαιρο, η κάθε μια ξεχωριστά να περνάει μοναχικά την ώρα της - η μία να κουνιέται στην κούνια στη βεράντα, η άλλη να ποτίζει τα λιγούστρα στο παραθαλάσσιο αυθαίρετο, η άλλη να τρέχει μόνη στην παραλία - με φόντο ένα μελαγχολικό τραγούδι της Αρβανιτάκη. Οποτε μου έλειπε η Ελλάδα, γυρνούσα την κασέτα εκεί.

Ρεαλιστικά τώρα, στη θέση 7 θα έβαζα την κορεάτικη ταινία Silmido, να την δείτε!

Ηλέκτρα, η σειρά σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: